Moskva: 200 novih tramvaja i parada povodom 125. godišnjice tramvajskog sistema

Share your love

Moskovski tramvajski sistem, sastavni dio ponude usluga javnog prevoza ruske prestolnice, proslavio je u aprilu u velikom stilu svoju 125. godišnjicu. Tramvajski sistem glavnog grada, koji je u funkciji od 6. aprila 1899. godine, proslavio je ovu prekretnicu nizom događaja koji su odali počast njegovoj raznolikoj prošlosti i naglasili njene trenutne pozitivne izglede za budućnost.

Svečanosti su započele paradom tramvaja duž ulice Lesnaya u subotu, 6. aprila 2024., sa raznolikom kolekcijom tramvaja iz različitih epoha. Pored parade, Trg Tverske zastave postao je centar atrakcije koji je prikazao impresivnu lepezu historijskih automobila i vozila, privlačivši kako entuzijaste, tako i radoznale gledaoce.

Od svog početka, moskovski tramvaj je služio kao kamen temeljac gradskog sistema gradske željeznice. Osvrćući se na prije jednu deceniju, krajolikom su dominirali tramvaji posljednje generacije koje su karakterizirali visoki podovi i pristup kroz okretne otvore na prvim vratima, često miješajući se s automobilskim saobraćajem i podložni kašnjenjima zbog čestih prometnih nezgoda.

U hrabrom koraku naprijed, Moskva se od tada pozicionirala na čelo razvoja tramvajske mreže i infrastrukture širom Rusije. Od 2017. godine, više od 500 najsavremenijih tramvaja ruske proizvodnje uvedeno je na ulice Moskve, revolucionirajući iskustvo gradskog tranzita sa izvanrednim stopama obnavljanja voznog parka od 95%. Do 2030. godine, ambicija je dodatno ojačati tramvajski vozni park sa dodatnih 200 tramvaja najnovije generacije, potpuno niskopodnih. Napori da se poboljša iskustvo prigradske vožnje nastavljaju se nesmanjenom količinom, uz stalnu nadogradnju pruga kako bi se tramvajske pruge odvojile od saobraćaja vozila i postavljanje povišenih platformi na stajalištima.

Moderne tramvajske usluge čine preko 600.000 prigradskih putovanja u prosjeku radnim danom, a broj putnika je u stalnom porastu. U martu je tramvajski sistem doživio najprometniji dan u tri godine, skoro dostigavši ​​granicu od 700.000 dnevnih putovanja.

Proslava godišnjice također je uključivala i dugo očekivanu paradu tramvaja na Beloruskoj stanici, koja je privukla preko 200.000 posjetilaca. Rastuća fascinacija paradama tramvaja i sve veći godišnji odziv naglašavaju duboko vezivno tkivo između moskovskog tramvajskog sistema i njegove zajednice.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841