23 Ebusco 3.0 sa pantografom stižu u ViP Potsdam

Proizvođač električnih autobusa Ebusco objavio je da je potpisao ugovor sa Verkehrsbetrieb Potsdam (ViP) za 10 Ebusco 3.0 12-metarskih autobusa i 13 Ebusco 3.0 18-metarskih autobusa.

Autobusi od 12 metara imat će niski pod, troja vrata, a napajat će ih baterija kapaciteta preko 350 kWh. Osim toga, autobusi od 18 metara će biti opremljeni sa četvoro vrata i baterijom od 500 kWh. Interesantno je da će svaki autobus biti opremljen pantografom, što će ih razlikovati od bilo kojeg drugog Ebusco 3.0 autobusa. Planirano je da autobusi počnu sa radom 2025. godine i saobraćat će u oblasti Potsdama.

ViP upravlja voznim parkom od 59 autobusa i preveze preko 30 miliona putnika godišnje. Stadtwerke Potsdam i ViP obavezali su se na postepeno smanjenje emisije CO2 od 5.000 tona uzrokovanih autobuskim prevozom, s ciljem postizanja rada bez emisija do 2031. godine. Da bi se postigao ovaj cilj, napravljen je prvi korak izdavanjem ove narudžbe od 23 autobusa Ebusco 3.0.

Ebusco i ViP zajedno su oblikovali infrastrukturu zasnovanu na punjenju pantografa. Stoga će ovo biti prvi put da će Ebusco primijeniti pantograf na model 3.0. Iako je ovo debi za model Ebusco 3.0, sam pantograf je dobro poznat koncept koji je već nekoliko godina uspješno implementiran na mnogim modelima Ebusco 2.2.

Patrick Oosterveld, direktor prodaje Ebusca, komentarisao je: “Ebusco je dosljedno igrao važnu ulogu u olakšavanju početnog usvajanja električnih autobusa. Oduševljeni smo što i dalje doprinosimo svojim bogatim znanjem i iskustvom, igrajući značajnu ulogu u uspješnoj implementaciji električnih autobusa. Zajedničkim naporima s ViP-om osmislili smo rješenje koje neprimjetno omogućava njihov prelazak na potpuno električni pogon i s nestrpljenjem očekujemo pozitivan utjecaj ove tranzicije.”

Bettina Biffi i Uwe Loeschmann, generalni direktori Verkehrsbetrieb Potsdam, izjavili su: “Ova prva narudžba predstavlja značajan korak na našem putu ka floti bez emisija. Narudžba za 23 električna autobusa naš je ciljani korak ka nastavku ponude ekološki prihvatljivog javnog prevoza u Potsdamu i praćenju najnovijih tehnoloških dostignuća. Radujemo se nastavku ove saradnje sa Ebuscom u narednim godinama i zajedničkom radu na našim ciljevima održivosti.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841