Novi kreativni i posebni autobusi kod Spillmann Reisen

Kada se radi o dizajniranju posebnih autobusa, kompanija Spillmann Reisen, sa sjedištem u Bietigheimu, je postala pravi majstor. Sa isporukom četiri Citaro hibridna vozila sredinom decembra 2023. godine, definitivno je postalo jasno koliko je “Spillmann” koncept uspješan. Autobuski operater je dizajnirao preko 30 različitih tematskih vozila baziranih na Citaru, a četiri nova Mercedes Citaro hybrid su impresivna i sa svojom izuzetnom pažnjom na detalje, kako iznutra tako i spolja. Rüdiger Kappel, šef prodaje gradskih autobusa u Daimler Buses Deutschland, predao je četiri izuzetna vozila Bülentu Menekseu, generalnom direktoru Spillmann Reisen.

Četiri tematska vozila nose nazive BeachBUS, Spillmann’s Diner, Routemaster i SpaceBus. Za razliku od većine prethodnih Spillmannovih kreacija, dizajnerske ideje su sada dosljedno ugrađene i u vanjski dizajn. Na primjer, autobus za plažu ima naljepnicu s daskom za surfovanje na zadnjoj strani, autobus za restorane ima crno-bijeli uzorak koji podsjeća na bezvremenske, tipične američke restorane, a svemirski autobus ima plutajućeg astronauta. Osim zadnjeg ulaza sa naljepnicama, kreativno odjeljenje je dalo i tipičan dizajn prednjeg dijela “londonskog” autobusu Citaro Routemaster, potpuno ofarbanom u crveno, odajući počast legendarnim londonskim autobusima na sprat. Pogled sa strane čak daje utisak da autobus ima gornji sprat.

Izvršni direktor Spillmanna Bülent Menekse je nesumnjivo kreativni um. Svakom svojom Citaro kreacijom pokušava iznenaditi putnike, što mu i polazi za rukom sa svakom novom verzijom. Pored živopisnih slika bočnih zidnih ukrasa, motivima su odštampani i centralni plafoni autobusa Beach i Space. Podne obloge također dosljedno zauzimaju temu. Beach bus dolazi s novom, tirkizno-plavom podnom oblogom koja izgleda kao bazen, dok Diner autobus ima tipičan dijamantski uzorak iz 1950-ih u crno-bijeloj boji. Iluzija da sjedite u restoranu ili samo umočite noge u bazen je savršena.

Pored svih vidljivih naglasaka, Citaro autobusi također dobijaju bodove i za samu tehničku specifikaciju. Sva četiri Mercedes Citara imaju snažan hibridni modul. Savremeni dizelski motor je podržan od strane elektromotora od 14 kW kada se kreće. Citaro sam generira potrebnu električnu energiju prilikom vožnje ili kočenja. Ovo smanjuje potrošnju goriva do 8,5 posto ovisno o upotrebi i topografiji. Osim toga, novi Mercedesovi gradski autobusi imaju sistem pomoći Sideguard baziran na radaru i sistemu kamera od 360 stepeni. Četiri kamere pružaju sveobuhvatan pregled cjelokupne okoline vozila. To znači da se pješaci, biciklisti i ostale prepreke mogu prepoznati i na područjima koja vozaču ranije nisu bila vidljiva.

O njihovim vozilima smo pisali i ranije, a tekstove možete naći na linkovima:
Spillmann Reisen preuzeo pet neobičnih Mercedes Citaro autobusa
Omnibusverkehr Spillmann: Moderan prevoz počinje u samom autobusu

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842