Castrosua će praviti električne Volvo autobuse za špansko tržište

Volvo Buses i španski proizvođač karoserija Castrosua zvanično su sklopili sporazum o strateškoj saradnji za proizvodnju električnih autobusa za špansko tržište, kako je objavljeno na švedskim trgovačkim medijima bussmagasinet.se.

Castrosua je već sklopila slične sporazume sa BYD i Scanijom (sa modelom e-busa predstavljenim na Busworldu), dok je Volvo Buses također ušao u partnerstvo za izgradnju autobusa sa Sunsundeguijem, dok što se tiče e-autobusa, švedska grupa se do sada okrenula MCV-u.

Prema sporazumu, Castrosua će nadograditi Volvo BZL šasiju električnog autobusa sa svojom karoserijom Nelec. Dok je Castrosua ranije samostalno konstruisala karoserije na Volvo šasijama, ovaj sporazum označava dublji nivo saradnje između dvije kompanije. Očekuje se da će prvi autobusi koji nastaju kao rezultat ove saradnje proći testiranje i marketing u stvarnom svijetu u drugom kvartalu naredne godine, a početne isporuke su planirane za kraj 2024. godine.

Jaime Verdú, izvršni direktor Volvo Busesa u Španiji, i Castrosua izvršna direktorica Beatriz Castro su potpisali sporazum. Saradnja se proteže dalje od pukog proizvodnog partnerstva; utjelovljuje zajedničku viziju za unapređenje čistijih i efikasnijih rješenja javnog prijevoza.

Jaime Verdú, izvršni direktor Volvo Busesa u Španiji, je rekao: “Zajedno želimo ponuditi rješenja za mobilnost koja ispunjavaju najviše standarde kvaliteta, održivosti i performansi.”

“Uvjereni smo da će nam naša saradnja s Volvo Buses omogućiti da tržištu ponudimo veoma zanimljivu novu opciju,” komentarisala je Castrosua izvršna direktorica Beatriz Castro te nastavila: “Dok slavimo našu 75. godišnjicu, ova saradnja sa Volvo Buses označava prekretnicu u našoj posvećenosti inovacijama i održivoj mobilnosti.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841