Nobina proširila svoju zelenu flotu sa još 55 električnih Solaris autobusa

Share your love

Vodeći operater javnog prevoza u Švedskoj – Nobina, koji pruža usluge prevoza putnika širom Švedske, nastavlja ulagati u održivu mobilnost. Podružnica kompanije u Stockholmu naručila je od Solarisa 55 troosovinskih električnih autobusa Urbino 15 LE. Vozila će biti homologirana kao vozila klase II i prevozit će putnike u prigradskim područjima glavnog grada Švedske. Isporuke su predviđene za 2024. godinu.

“Drago nam je što možemo poboljšati poziciju Solarisa u švedskom međugradskom segmentu kroz naše partnerstvo s Nobinom. Ovaj ugovor je također značajan za nas, jer implementira rješenja nulte emisije u prigradskom prevozu, što je ključno za globalnu transformaciju mobilnosti. Ponosni smo na povjerenje i odgovornost koja nam je ukazana. Urbino 15 LE electric izvrstan je proizvod i oduševljeni smo što će putnicima pružiti udobnost na prigradskim linijama uz smanjenje utjecaja na klimu”, rekao je Javier Iriarte, izvršni direktor Solaris Bus & Coach.

Električni autobusi Urbino 15 LE su troosovinska električna vozila niskog ulaza koja se mogu koristiti kao gradski autobusi i na prigradskim linijama. Srce pogona bit će središnji motor od 240 kW, pokretan energijom dobivenom iz Solaris High Energy baterija kapaciteta preko 550 kWh. Autobusi će tako moći bez problema voziti cijeli dan, dok će se noću puniti u depou.

Vozila će također imati Mobileye Shield+ za maksimalnu sigurnost. Ovaj sistem pomoći u vožnji detektira objekte koji se nalaze u mrtvom uglu vozila i upozorava vozača pomoću zvučnih signala i poruka na kontrolnoj ploči.

Solaris Urbino 15 LE electric bit će opremljen i klima uređajem, skandinavskim paketom opreme koji ih prilagođava teškim vremenskim uslovima te dodatnim osvjetljenjem iznad vrata, izvan autobusa, za lakši ukrcaj i izlazak putnika u sumrak. Unutrašnjost vozila dizajnirana je za 52 sjedišta, uključujući 8 sjedišta s povećanom dostupnošću, tj. bez dodatnih stepenica, što je od velike važnosti za osobe s invaliditetom i putnike s dječjim kolicima. Dodatno sjedište iza vozača bit će sklopivo, posebno namijenjeno za pse vodiče slijepih osoba.

Solaris je evropski lider u području e-mobilnosti u javnom prevozu. Do sada je proizvođač svojim klijentima u 21 zemlji isporučio više od 2000 električnih autobusa na baterije.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841