EKSKLUZIVNO: Prva Setra 517 HD NextGen na Balkanu u vlasništvu Kantić Line!

Share your love

Bosna i Hercegovina se prije par dana postavila u centar zbivanja autobuske industrije na Balkanu pošto je postala prva zemlja u regiji u koju je isporučena Setra 517 HD iz Next Generation serije! Kompanija Kantić Line iz Tešnja od sada može da se pohvali da je prva na Balkanu koja ima u svojoj floti ovaj model. Vrijedi istaći i da je ova kompanija bila prva na Balkanu koja je primila i redizajnirani Mercedes Tourismo.

Ova porodična kompanija je od samog početka rada bazirala se na vozila iz grupacije Daimler. Danas vozni park broji ukupno 14 vozila, a što se tice linija rade na potezu Istočno Sarajevo – Frankfurt i Zavidovići – Frankfurt. Njihova vozila su u prepoznatljivoj crveni boji sa natpisima kompanije, pa jedva čekamo i novu Kraljicu da vidimo na redovnoj liniji u full “odjeći”.

Isporučena Setra 517 HD NextGen je kako smo spomenuli u crvenoj boji, sa crvenim retrovizorima i novim značajkama na bočnim stranama i prednjoj maski koja karakteriše ovu novu facelift seriju. Vozilo ima dimenzije (dužina/širina/visina) od 13.935/2.550/3.770 mm i opremljeno je sa tri osovine, od čega je treća aktivno pomjerljiva. Gume su proizvođača Continental u standardnoj dimenziji 295/80 R22.5 na čeličnim felgama. Dodatni vizuelni ukras su i plastične ratkape u istoj boji kao i vozilo sa hromiranim slovom K, koje ukazuje na porijeklo brenda Setra. Vanjski dio završava atraktivna LED rasvjeta koju čine LED prednja i zadnja svjetla, LED maglenke i LED dnevna svjetla kao i LED bočna konturna svjetla.

Vozilo je opremljeno najjačim dostupnim motorom za ComfortClass, onim snage od 335 kW tj. 455 KS. Motor je Mercedesov sa oznakom OM470, šest cilindara i zapremine 10.700 ccm. U kombinaciji sa automatskim GO 250-8 mjenjačem dat će najbolje, najekonomičnije i najudobnije vožnje. Važno je spomenuti i da je ovaj motor odličan po okoliš pošto ispunjava i najnovije Euro 6E norme ispušnih gasova. Prednje vjetrobransko staklo je sa grijačima, što se posebno dobro doći u mjesecima koji su pred nama, kao i zaštitna folija zbog malih kamenčića i oštećenja. Poklopci za prtljag se otvaraju vertikalno što je još jedan lijep detalj. Kada govorimo o prtljagu, ovaj autobus se može pohvaliti da ima ukupni prtljažni prostor oko 13 m³. Vozilo ima i nosače za ski-box koji se može staviti pozadi u slučaju potrebe dodatnog prtljažnog prostora. Za optimalni domet vožnje pobrinut će se rezervoar za dizel kapaciteta 480 litara + dodatni od 230 litara i rezervoar za AdBlue od čak 53 litra.

Vozaču će na raspolaganju biti Comfort izvedba instrument table sa multifunkcionalnim kožnim volanom. Također, sjedište vozača je renomiranog proizvođača Grammer, podesivo i sa lumbalnom zaštitom. Sjedište je rotirajuće i grijano sa pojasom u tri tačke vezanja te naslone za ruke. Vozač i suvozač će imati mikrofone za lakšu komunikaciju sa putnicima. U vozačkom prostoru se nalaze utičnice 24 i 230 V te dupli USB priključak. Vozačka posada će imati priliku i da odmor iskoristi u prostoru kod drugih vrata koji je opremljen madracem, interfonom te grijanjem i klimatizacijom. Od sigurnosne opreme vozaču i putnicima je na raspolaganju BAS (Break Assist), Hold funkcija za pomoć za kretanje na uzbrdici, Voith hidrodinamički retarder, tempomat, ESP, ASR, EBS, Lane i Attention assist, ABA 5, sistem za praćenje pritiska guma i kamera za vožnju unazad te još jedna za praćenje drugih vrata. Vrijedi istaći i da vozilo ima sistem za otkrivanje i automatsko gašenje požara.

Ukupan kapacitet vozila je 59+2+1 sjedišta. Sjedišta su Setra Voyage u tapacirngu izvedbe Plus. Sjedišta su u kombinaciji tkanine i kože sa crnim, crvenim i sivim detaljima. Vozilo ima inverter napona od 2300 W sa utičnicama 230 V u vozilu, tačnije, utičnice se nalaze u bočnom zidom pored svakog reda sjedišta. Za zabavu tokom vožnje biće zadužena i dva LCD monitora od 21.5 inča. Inače, navigaciona mapa se može prikazivati i na monitorima u putničkom prostoru, a od ostale opreme možemo spomenuti frižider, kafe kuhinju kod drugih vrata sa dvije termos boce za 40 šoljica i bojlerom za vodu te kantu za otpatke kod drugih vrata.

Direktorica kompanije, Adisa Kantić, za naš portal je izjavila: “Sa ovom godinom poslovanja smo prezadovoljni i nadamo se da će period koji je pred nama biti jos bolji. Jedna od novina je također da od decembra otvaramo i novu liniju Sarajevo – Aachen. Za iduću godinu imamo u planu dalje podmlađivanje voznog parka i otvaranje novih linija.”

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Kantić Line želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841