Dortmund kupuje električne zglobne Solaris autobuse

Solaris Bus & Coach i Dortmunder Stadtwerke AG, gradski prevoznik u Dortmundu, potpisali su ugovor o isporuci 30 zglobnih Urbino 18 Electric autobusa. Oni će biti prvi električni Solaris autobusi u floti ovog gradskog prevoznika. U prethodnim godinama, grad je nabavio 13 Solaris autobusa s konvencionalnim dizelskim motorima. Inovativna i sa nultim emisijama Urbino električna vozila će doći u Dortmund tačno 10 godina nakon posljednje isporuke Solaris autobusa u ovaj grad.

“Napravili smo veliki korak bliže uvođenju elektromobilnosti u Dortmund. Uz Solaris, Ekoenergetyka i Omexom Frankenluk, sada imamo snažne partnere na našoj strani koji uživaju izvrstan ugled u industriji i imamo bogato iskustvo. Uz njihovu podršku, naša autobuska flota, koja je već jedna od najmodernijih u zemlji, napravit će veliki korak naprijed i postati klimatski prijateljska, ali će također doprinijeti daljnjem smanjenju buke i emisija u Dortmundu”, naglasio je Hubert Jung, Član Uprave DSW21, skraćenog naziva za Dortmunder Stadtwerke AG.

“Dortmund poduzima impresivne napore da se javni prevoz transformira u održiv. Ponosan sam što naša kompanija može doprinijeti ovoj historijskoj promjeni. Trideset modernih, tihih i sa nultim emisijama autobusa će ulaziti u sami centar grada, dopuštajući putnicima da doživljavaju neporecivu prednost čistog prevoza – za ljude, za grad, za okoliš. Iskreno čestitam kompaniji na ovim ulaganjima i uvjeren sam da je to korak prema budućnosti”, rekao je Petros Spinaris, član odbora Solaris Bus & Coach za prodaju, marketing i post-prodaju.

Autobusi za Dortmund će se izdvajati zbog svojih inovativnih rješenja. Prevoznik je poduzeo korake kako bi se osigurala najviši nivo udobnosti i sigurnosti. Mobileye Shield + sistem pomoći vozaču će omogućiti eliminiranje slijepog ugla. On otkriva pješake i bicikliste koji se kreću blizu vozila. To je posebno važno tokom okretanja vozila, kada vidljivost može biti narušena. Najsavremenija oprema u unutrašnjosti uključivat će, između ostalog, USB priključke za punjenje, informacijski sistem za putnike i ekološki prihvatljiva LED rasvjeta.

Ulaganja u nulto-emisijski javni prevoz predstavlja orijentir u ponudi za smanjenje emisija stakleničkih plinova u gradovima. Novonaručeni autobusi na električni pogon neće oslobađati nikakve štetne emisije u atmosferu, a osigurat će visoku kvalitetu vožnje zbog mirnog i nesmetanog rada motora. Solaris High Energy baterije, s ukupnim kapacitetom od preko 600 kWh, punit će se pomoću pantografa, kao i korištenjem konvencionalne veze u garaži. Toplinsku udobnost osigurat će učinkovit i ekološki prihvatljiv klima-uređaj s CO2 toplinskom pumpom. Ovo rješenje omogućuje podizanje energetske učinkovitosti vozila, što znači prošireni raspon vožnje.

Njemačko tržište je drugo po veličini za Solaris kada su u pitanju registrovani električni autobusi. Upravo je Njemačka prošle godine bila država u kojoj je najviše bilo električnih autobusa u aktivnom radu. Solaris, kao vodeći proizvođač ekoloških rješenja za javni prevoz, doprinijelo je znatno ovom razvoju. Više od 250 Urbino električnih autobusa trenutno rade u njemačkim gradovima, što čini više od 20% lokalnog tržišta, a Solaris i dalje dobija nove ugovore i narudžbe za ova vozila.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842