Omnibusverkehr Spillmann: Moderan prevoz počinje u samom autobusu

Share your love

Kompanija Spillmann sa sjedištem u Bietigheimu već je odavno važan igrač na lokalnom tržištu autobusa sa svojim emotivno dizajniranim autobusima, a o tome smo već ranije pisali na našem portalu. Ono što je započelo 2012. godine sa šest vozila Citaro, sada je naraslo u flotu od 26 tematskih vozila i razvilo se u pristup konceptu lokalnog prevoza koji se temelji na autobusima.

Početkom decembra 2020. godine, izvanredna flota Citaro vozila u ovoj kompaniji porasla je za dodatnih osam tematskih autobusa. Bülent Menekse, generalni direktor kompanije Omnibusverkehr Spillmann GmbH, bio je prisutan u fabrici autobusa u Mannheimu kako bi primio autobuse od Rüdiger Kappela, šefa prodaje voznog parka u Daimler Buses Germany i Herrmanna Fröhlicha, šefa jugozapadne prodajne regije u Daimler Busesu. Bülent Menekse i njegov tim godinama stvaraju najrazličitija tematska vozila na bazi autobusa Mercedes Citaro. I postigli su zapanjujući uspjeh. Zahvaljujući svojoj individualnoj i udobnoj opremi, jedinstvena vozila imaju veliku prepoznatljivost i dovode do velikog zadovoljstva kupaca. Štete uzrokovane vandalizmom gotovo da i ne postoje.

Kompanija je u rad pustila dodatnih osam novih tematskih autobusa. Pod nazivima “American School Bus”, “Ocean Floor”, “A History of Daimler Buses”, “Germany”, “A History of Spillmann”, “Countries and Cultures”, “Movie” and “Rainforest”, Spillmann je ponovno inscenirao različite teme na emotivan i uzbudljiv način. Pažnju putnika ne plijene samo bočni zidovi otisnuti slikama i motivima. Rukohvati u koordiniranim bojama i printani podovi velikih dimenzija također osvajaju putnike. Tako biste kao putnik u jednom autobusu mogli stajati na dnu okeana, dok biste se u drugom autobusu mogli naći na pop art uzorku ili livadi. Putnici koji žele interaktivno podijeliti ove slike mogu koristiti ugrađeni Wi-Fi. Koristeći jednu od mnogih USB utičnica za punjenje, putnici također mogu napuniti bateriju telefona dok uživaju u prekrasnim motivima.

Kako bi vanjski dizajn Citara dobio futurističku komponentu, Spillmann se odlučio za opcionalno dostupni dizajn tramvaja. Bočna linija i prednji kraj tako nalikuju modernom željezničkom vozilu. “American School Bus” zauzima poseban položaj u pogledu svog vanjskog dizajna, a radi se o crno-žutoj kombinaciji obojen po uzoru na američki školski autobus. Na zadnjem prozoru upadljivo velikim slovima stoji “Školski autobus”. Hrabro i sažeto – baš kao i američki način života.

Spillmann je naručio sve svoje hibridne modele Citaro s kompaktnim hibridnim modulom. Ekonomičnom dizelskom motoru pomaže dodatna snaga visoko učinkovitog električnog motora od 14 kW. Generira energiju tokom vožnje i kočenja, a time podržava konvencionalni pogonski sistem pri kretanju sa stanica. Ovisno o specifičnoj operaciji i topografiji, to može smanjiti potrošnju goriva za čak 8,5 posto. Štaviše, sistem pomoći Sideguard Assist također je instaliran u svim vozilima. Ovaj sistem pomaže vozaču autobusa prilikom kritičnih zavoja udesno.

Za učinkovitu zaštitu od virusa na radnom mjestu vozača, sva su vozila već opremljena velikim pregradnim zaslonom za vozača i klimatizacijskim sistemom koji omogućuje neovisnu kontrolu radnog mjesta vozača i putničkog prostora. Svi filteri u vozilima su zamijenjeni se filterima čestica visokih performansi i antivirusnim funkcionalnim slojem kako bi se osigurala optimalna zaštita od COVID-19.

Kompanija Spillmann je osnovana 1928. godine u Bietigheim-Bissingenu. U početku su krenuli sa prevozom radnika, a onda se posao kao i linije širio. Tako je danas kompanija poznata i kao sveobuhvatna turistička agencija sa vlastitom autobuskom flotom i jedna je od vodećih turoperatora na širem području Stuttgarta. Uspješno su prenijeli premium koncept sa svog turističkog segmenta i na redovne linije. Jedinstveni autobusi na redovnim linijama ni na koji način ne podsjećaju na “standardni sivi autobus javnog prevoza”. Svako ko putuje autobusima Spillmanna, također kupuje kartu za avanturu.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842