Östersund kupuje električne Scania Citywide autobuse

Scania će isporučiti još električnih gradskih autobusa Vy Bussu za njihove operacije u gradu Östersund, koji ima 64.000 stanovnika. Deset električnih Scania Citywide LF autobusa nove generacije, dužine 12,3 metara, pridružit će se Vy-ovoj floti električnih Scania autobusa koji tamo rade već od 2017. godine. Norveška Vy grupa jedan je od najvećih prevoznika u nordijskim zemljama.

Zajedno sa Scanijom Vy je upravljao jednom elektrificiranom autobuskom linijom u Östersundu koja je služila kao terenski test. “Ovaj test je bio uzbudljiv i za nas i za Scaniju, a naučili smo puno,” izjavio je Andreas Ehrenborg, tehnički direktor u Vy. “Saobraćaj se odvija bez zastoja, bez obzira je li temperatura bila 30 stepeni plus ili minus. Autobusi su pouzdani, a elektrifikacija je bila povoljna ne samo za radno okruženje naših vozača već i za stanovnike Östersunda. Radujemo se nastavku saradnje sa Scanijom.”

Sedam naručenih autobusa će biti u saobraćaju od jula 2021. godine, a preostala tri od ljeta 2022. godine. Trećina svih gradskih autobusa u Östersundu tada će biti električni. Na ostalim gradskim linijama radit će autobusi na pogon sa obnovljivim biogorivima. Ankete putnika koje je proveo grad Östersund pokazuju da je 78 posto putnika izuzetno zadovoljno svojim putovanjima električnim autobusima, a 66 posto putovanje električnim autobusima ocjenjuje boljim ili mnogo boljim od putovanja konvencionalnim autobusima, istakla je Scania u saopštenju za javnost.

“Rano smo uspostavili infrastrukturu za punjenje za električne automobile, a sada nastavljamo s električnim autobusima”, kazala je Anne Sörensson, voditeljica projekata zelenog saobraćaja u gradu Östersund. “To smatramo ključnim u našem cilju da do 2030. godine postanemo energetski efikasan grad bez štetnih fosilnih ostataka.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842