EKSKLUZIVNO: Polet Vinkovci preuzeo 7 novih VDL Citea

Jučer su u Vinkovci stigli novi autobusi – sedam VDL Citea LLE-120. Autobuse je kompaniji Polet Vinkovci isporučila Presečki grupa, zastupnik VDL vozila u Hrvatskoj, u sklopu dobijenog tendera, a ovo su ujedno i prvi ovakvi autobusi u Hrvatskoj. Vozila su predstavljena na Trgu bana Josipa Šokčevića i stanovnicima Vinkovaca i okolnih mjesta putovanje će učiniti ugodnijima i sigurnijima.

VDL Citee LLE-120 karakteriše ekološki prihvatljivi motori i izuzetno mala težina zahvaljujući laganom modularnom konceptu. Ovo rezultira odličnom potrošnjom goriva i malim troškovima održavanja. Za kupca to znači maksimalni profit dobitka. Podvozje autobusa izrađeno je od posebnog nehrđajućeg čelika.

Sedam novih plavih autobusa ima ukupnu dužinu od 11,980 mm, a opremljeni su sa Cummins ISB6.7E6C motorom snage 187 kW (255 KS), koji ispunjava Euro 6 normu zajedno sa ZF Ecolife 6 AP 1000 B, automatskim mjenjačem sa 6 brzina. Upravljenje mjenjačem je preko tri pozicije D, N, R koje se nalaze na upravljačkoj ploči.

Vozila su isporučena sa Goodyear UrbanMax MCA gumama u dimenziji 265/70R19,5, a na njima se, u skladu sa bojom vozila, nalaze i plave ratkape. Vozilo ima dvoja vrata za putnike, od čega su prva jednokrilna, a druga su dvokrilna. Vozila također imaju i linijske displeje proizvođača Ameli koji se nalaze na prednjoj, desnoj i zadnjoj strani vozila.

Za dugu vožnju pobrinuće se spremnik goriva kapaciteta 240 litara i AdBlue spremnik kapaciteta 27 litara. Za sigurnost će se pobrinuti EBS-3 (elektronički kočioni sistem) sa ABS-om i ASR-om, parkirna kočnica i zaustavna kočnica, koja se aktivira signalom otvorenih vrata pri brzinama ispod 3 km/h. Također se aktivira kada je ovjes ispod normalne vozne visine (spušten) pri brzinama ispod 3 km/h. Udobnost za putnike osigurat će 38 Kiel sjedišta uz dodatna 2 preklopna. Četiri sjedišt su označena kao prioritetna sjedišta. Vozila imaju i remen s čičak-trakom u prostoru za invalidska kolica da bi se po potrebi mogla pričvrstiti i dječja kolica. Za prihvat takvih putnika služi i ručno upravljana rampa za ugrađena u pod pokraj drugih vrata.

Vozački dio je fizički odvojen pregradom, a vozač se tokom vožnje sjediti na udobnom Isri sjedištu sa standardnom podstavom i sa sigurnosnim pojasom s tri tačke. Sjedište ima zračni ovjes i anatomski je oblikovano uz potporu za kičmu. Vrijedi istaći da vozački prostor ima i USB priključak, zaštitu od sunca, vješalicu za kaput s kukom i poseban klima uređaj s funkcijom hlađenja.

Putnici također imaju sistem klimatizacije koju je obezbjedio Thermo King, dok će u hladnijim danima dobro doći sistem Spheros Webasto grijanja. Kompletna unutrašnja rasvjeta je u LED tehnologiji, a rasvjetu ima i motorni prostor.

Prezentaciji sedam novih autobusa, vrijednih gotovo 15 miliona kuna, prisustvovali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, Ivan Bosančić gradonačelnik Grada Vinkovaca te u ime kompanije Polet direktor Mijat Kurtušić. “Ministarstvo je pokrenulo hvalevrijedan projekt vrijedan 315 miliona kuna kojim je nabavljeno 187 autobusa za devet hrvatskih gradova, među kojima su i Vinkovci. Priprema se i novi program za nabavku još 300 novih autobusa, čime bi se promijenilo oko 50 posto autobusa u Hrvatskoj. Ukupno je oko 1100 autobusa u Hrvatskoj, pa bi oko 50 posto bilo zamijenjeno i to novcem EU fondova što je dobro za sve koji koriste gradski prevoz u Republici Hrvatskoj.” – istaknuo je ministar Butković.

Nabavku novih autobusa pozdravio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić nazvavši to velikim iskorakom i za grad i za kompaniju Polet, pri čemu će građani dobiti znatno udobniji i osjetno kvalitetniji javni gradski prevoz uz istodobno zadovoljavanje strogih ekoloških standarda.

Ekipa portala BHBus.ba se zahvaljuje kompaniji Presečki grupa na informacijama i materijalu, a kompaniji Polet Vinkovci želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilima!

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841