De Lijn naručio 200 hibridnih autobusa od VDL Bus & Coach

Belgijska kompanija za prevoz putnika De Lijn nastavlja dobru saradnju s VDL-om pri čemu je naručila 200 hibridnih Citea. Nikada prije VDL Bus & Coach nije od De Lijna dobio narudžbu ove veličine. Od 2014. godine De Lijn je naručio ukupno 620 VDL Citea. Prve isporuke ovog novog posla planirane su za drugu polovicu 2020. godine, a autobusi će raditi na raznim lokacijama širom Flandrije.“Ova narudžba potvrda je dugogodišnje veze s De Lijnom koju smo razvijali tokom godina”, rekao je Filip Malefason, generalni direktor VDL Bus & Coach Belgium. “Korištenjem hibridnih Citea, De Lijn doprinosi poboljšanju kvalitete zraka, posebno u urbanim područjima. U kombinaciji sa smanjenjem buke koju hibridni autobusi postižu u usporedbi s klasičnim dizelskim autobusima, to znači poboljšanu kvalitetu života stanovnika u gradu. S potpuno napunjenim baterijama hibridni autobusi mogu preći velike udaljenosti koristeći samo električnu energiju, što je posebno korisno za vožnju u zonama s malim emisijama u 13 flamanskih urbanih središta.” – završio je Malefason.

Roger Kesteloot, generalni direktor De Lijna: “Ovaj posao je ujedno i najveća pojedinačna narudžba naše kompanije ikad. Važan je doprinos flamanskim ciljevima kvaliteta zraka i klime. Uvođenjem tih 200 autobusa postići ćemo godišnje smanjenje od milion litara dizela i 2.640 tona CO2.”

Nova generacija hibridnih Citea autobusa razvijena je na temelju iskustva koje su De Lijn i VDL Bus & Coach prikupili s vozilima isporučenim tokom ranijih godina. Obje izvedbe – hibridna niskoulazna Citea i hibridna niskopodna zglobna Citea – imaju isti električni pogon kao Citea Electric. Zahvaljujući novoj, kompaktnoj tehnologiji baterija velike snage, ovi hibridni autobusi mogu se koristiti kao potpuno električni autobusi na područjima kao što su gradske jezgre i zone s niskim emisijama. Iz De Lijna su se odlučili za veliki kapacitet baterije, čime autobusi sa 100% napunjenim baterijama mogu voziti do 30 kilometara u potpunosti na električnom pogonu. Baterije se mogu puniti i pomoću CCS Combo2 utikača za punjenje. U budućnosti se električna autonomija hibridnih autobusa može povećati dodavanjem mogućnosti brzog punjenja.

Narudžba se sastoji od 80 VDL Citeas SLE-120 Hybrid i 120 VDL Citeas SLFA-180 Hybrid. 12-metarski niskoulazni autobus pokreće električni motor snage 160 kW i opremljen je baterijskim sklopom velike snage 32 kWh. Zglobni autobus niskog poda ima električni motor snage 240 kW u kombinaciji s baterijom od 64 kWh. Svi hibridni autobusi također su opremljeni 4-cilindričnim Euro 6 agregatom snage 180 KS koji može napuniti bateriju. Zahvaljujući kombinaciji serijskog hibridnog sistema i tehnički naprednom baterijskom paketu, nova generacija hibridne Citee može voziti više od polovine vremena na električnom pogonu.

De Lijn je flamanska kompanija koja u Flandriji obavlja javni prevoz autobusom i tramvajem. Otprilike 3,5 miliona ljudi koristi usluge De Lijna jednom ili više puta godišnje. Mreža De Lijn sadrži otprilike 1000 linija i 36000 stajališta. Flota se sastoji od 2250 autobusa i 400 tramvaja. Privatne kompanije koje rade za De Lijn također imaju vlastite autobuse. S preko 8000 zaposlenih, De Lijn je jedan od najvećih poslodavaca u zemlji, dok privatne kompanije u sklopu De Lijna zapošljavaju dodatnih 2000 ljudi.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841