BHBus u posjeti kompaniji Braća Simić

Kompaniju Braća Simić – Bobana transport osnovala su dva brata Novica i Tihomir Simić tokom 2005. godine sa sjedištem u Gornjim Garevcima, opština Prijedor. Osnovna djelatnost bila je prevoz robe u domaćem i međunarodnom saobraćaju sa jednim kamionom. Vremenom se kompanija dosta proširila što dovoljno pokazuje da sad u svome vlasništvu ima blizu 100 kamiona, uglavnom šlepera, ali tu ima i kamiona sa prikolicom te nekoliko manjih kamiona za prevoz robe unutar Bosne i Hercegovine.

“Nakon 13 godina rada sa kamionima, tj. 2018. godine, odlučili smo da proširimo svoje poslovanje sa jednim autobusom visoke turističke klase. Iz nekog našeg iskustva i iskustva drugih, izbor je pao njemačkog proizvođača Setra”, započeo je priču o svojoj kompaniji gospodin Novica Simić, direktor Braća Simić te nastavio: “Počeli smo sa radom za turističke agencije i reakcije su bile pozitivne, pa je samim tim došlo do povećanja posla i u tom segmentu. S tim u vezi morali smo pojačati vozni park pa je kupljen još jedan Setra autobus.”

Kao što ste mogli i sami vidjeti na forumu u temi Braća Simić, Prijedor, radi se o vozilima Setra 416 HDH i Setra 431 DT. Iz kompanije su poručili da su se za Setru još odlučili i zbog samog kvaliteta, udobnosti za putnike, vozača te prelijepog dizajna.

Prvi kupljeni autobus je Setra 416 HDH, proizvedena 2008. godine sa Euro 5 motorom koji ima 476 KS i automatski mjenjač sa 12 brzina. Kapacitet sjedišta je 53 mjesta za putnike i 2 sjedišta za vozača i suvozača. Baš kako i priliči jednom autobusu iz Setra porodice, popularnoj Kraljici, autobus sadrži dosta opreme, a sve radi punog zadovoljstva putnika. Možemo izdvojiti fabričku navigaciju, krevet za odmor vozača, audio i video opremu, dva televizora, toalet, kuhinju, frižider te udobna sjedišta na razlačenje i obaranje. Setrini autobusi su također na glasu kao šampioni i u sigurnosnom segmentu, pa tako i ovaj autobus ima senzor za praćenje kolovozne trake, senzor za održavanje brzine i daljine vozila, tempomat, retarder i još brojne značajke.

Nakon godinu dana, zbog već spominjanog povećanja obima posla, donesena je odluka da se nabavi i drugi autobus istog proizvođača. Pošto je bilo riječ o autobusu broj dva, red je bio i da ima dva sprata. Tako je u kompaniju stigla Setra 431 DT proizvedena također 2008. godine, kao i model 416 HDH. Što se samog vozila tiče, spratna Kraljica ima motor snage 500 KS koji ispunjava Euro 5 normu i automatski mjenjač sa 12 brzina. Naravno, sadržajna oprema je i standard kod ovog tipa vozila, a ovom prilikom možemo navesti Blaupunkt audio i video sistem, pet televizora za video produkciju, fabričku navigaciju, tri kamere, dva frižidera, kuhinju sa kafe aparatom i mikrovalnom pećnicom, toalet, krevet za odmor vozača i nezaobilazna dva stola u donjem dijelu vozila.

Na naše pitanje kako su zadovoljni ili nezadovoljni dosadašnjim radom kompanije, gospodin Simić nam je rekao: “Što se tiče samog poslovanja u prošloj godini ostvarili smo dosta dobre rezultate. Trudimo se da naš kvalitet bude ono po čemu smo prepoznatljivi, pa na osnovu toga sve više i više dobijamo povjerenje turističkih agencija.”

S obzirom da u Bosni i Hercegovini dosta prevozničkih kompanija kombinuje vanredni prevoz i rad sa agencijama sa nekim redovnim linijama, pitali smo i da li se može desiti da kompanija počne voziti i neke linije. Dobili smo odgovor da se u narednom periodu sigurno neće razmišljati o nekim redovnim linijama vec želimo da se što više posvetimo radu sa turističkim agencijama i svojim kvalitetom usluga proširimo naše poslovanje.

Kao i svaki put pri ovakvim člancima, za naše čitatelje najzanimljivije pitanje je ono o novim dolascima u kompaniju, a gospodin Simić je o tome izjavio da se u budućnosti svakako može očekivati proširenje voznog parka. “Shodno poslu i traženim kapacitetima, u idućoj godini se sigurno može očekivati još jedan autobus, vrlo vjerovatno ponovo Setra, pošto smo sa ove dvije prezadovoljni.”

Portal BHBus bi se želio zahvaliti na pruženim informacijama gospodi Simić i Borislavu te im poželjeti da ovu godinu završe sa uspjehom, a da iduća bude još uspješnija i bolja!

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1842