Vy Buss kupuje električne BYD autobusa

Najveći proizvođač električnih vozila na svijetu, kineski BYD, primio je jednu od svojih najvećih evropskih pojedinačnih narudžbi za električne autobuse. Ukupno 55 čistih električnih eBusa, bez štetnih emisija, biće isporučeno za norvešku kompaniju Vy Buss. Nakon što je kompanija u septembru dobila MAN autobuse, a prošli mjesec i Iveco, Vy Buss ide korak dalje i kupuje električne autobuse.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su Ole Engebret Haugen, izvršni direktor Vy Bussa, Hans Petter Sundberg, izvršni direktor za tehonologiju Vy Buss, Javier Contijoch, potpredsjednik prodaje u BYD Europe, i Edison Yin, regionalni direktor za nordijsko težište u BYD Europe, a ugovor je potpisan tokom trajanja Busworld u Briselu.

Sva vozila će biti isporučena iduće godine, a ovo je prvi put da Vy Buss ulaže ovoliko mnogo u zamjenska vozila koja su na električni pogon. Također, ovaj posao ojačava vodeću poziciju BYD-a u nordijskoj regiji i nastavlja uspjeh kompanije u cijeloj Evropi.

Vy Buss, koji posluje u Norveškoj i Švedskoj, postaje prvi kupac BYD 13-metarskog “class II” električnog autobusa u Evropi. Električni “class II” autobus opremljen je novom unaprijeđenom tehnologijom baterija i nudi produženi raspon rada, omogućavajući princip rada “grad-do-grada” bez punjenja. Novi eBus sa 13 metara dužine donosi i povećan kapacitet nosivosti te putnika (45 sjedišta). Novim modelom BYD predstavlja i novi i visokoefikasni klimatizacijski sistem za dodatno smanjenje emisije CO2.

Vozni park od 55 BYD eBusa uključuje različite modele iz raspona BYD, uključujući 28 novih varijanti “class II” sa 13 metra. Ostali modeli u narudžbi uključuju 20 standardnih eBusa od 12 metara i sedam zglobnih eBusa od 18 metara. Sva vozila bit će isporučena u drugom tromjesečju 2020. godine i ići će u upotrebu na području općina Oslo, Hamar i Haugesund.

“Veoma smo zadovoljni bliskom saradnjom s BYD-om”, rekao je Ole Engebret Haugen, direktor u Vy Buss, i nastavio: “Naša ambicija za Vy Buss je postati lider kada je u pitanju tehnologija bez fosilnih goriva, tako da naši putnici mogu uživati u čistom ekološkom putovanju. BYD je lider u električnoj mobilnosti i pažljivo su slušali naše potrebe te odgovorili na način na koji oboje strane vjeruju da će Vy Buss imati koristi.”

Generalni direktor BYD Europe Isbrand Ho je izjavio: “Vy Buss je zadnji u nizu vodećih evropskih prevoznika koji je pružio podršku brendu BYD. Pokazali su interes za električnu mobilnost i učinili su veliki korak ka izgradnji održive budućnosti za lokalne zajednice. 55 BYD eBusa u jednoj narudžbi predstavlja veliku investiciju u naše proizvode, dodatno podvlačeći prelazak evropskih prevoznika na električnu mobilnost. Ponovno se putnici u Vy-evim eBusevima mogu veseliti sigurnom, ugodnom i tihom prevozu kao i putovanju bez štetnih emisija.”

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841