Isporučeno 15 električnih autobusa Ebusco za KVS Saarlouis

Share your love

Kreisverkehrsbetriebe Saarlouis GmbH (KVS) je krajem augusta pozvao goste na prezentaciju svojih prvih 15 električnih autobusa u svom depou na Oberförstereistraße. Na izložbi je bilo 15 autobusa tipa 2.2 Ebusco dugih dvanaest metara, koji su sada u redovnom saobraćaju na linijama KVS. Okrug Saarlouis želi da postane klimatski neutralna regija do 2050. godine. Emisije zagađivača u životnoj sredini treba da budu eliminisane ili nadoknađene.

15 novih KVS-ovih autobusa na baterije pomažu u postizanju ovog cilja. I neće dugo biti sami: sljedećih pet električnih autobusa stiže na proljeće, ovaj put zglobnih autobusa dužine 18 metara, također tipa Ebusco 2.2. Sa zglobnim autobusima, 27% svih KVS autobusa će biti električni autobusi bez emisija – ili više od četvrtine.

Vozila se pune preko 20 zidnih punjača za brzo punjenje, koji su postavljeni na zidu depoa, a uključeni su Siemens i Stadtwerke Saarlouis. Ovdje svaki od električnih autobusa ima svoje mjesto na „svojoj“ stanici za punjenje, a svih dvadeset vozila može se puniti istovremeno preko kabla i CCS combo utikača. U isto vrijeme, električni autobusi KVS ne zahtijevaju punjenje na liniji, pošto je dopunjavanje u depou sasvim dovoljno. Nema stanica za punjenje na liniji, jer vozila nisu opremljena sa pantografom na krovu.

Očekuje se da će novi električni autobusi KVS uštedjeti 1.290 tona CO2 godišnje. Oni – i njihova infrastruktura za punjenje – koštaju ukupno 16,9 miliona eura, od čega je oko 6,1 milion potrošeno kao subvencije od savezne vlade, a tačno 353.751,20 eura od države Saarland. Do danas, Saarland je subvencionirao 35 autobusa na baterije i 28 autobusa na vodik u cijeloj državi.

Baterije novih KVS-ovih Ebusca su litijum-željezno-fosfatne i na prezentaciji je naveden kapacitet baterije od 525 kWh, što vozilima daje domet od preko 500 kilometara. To znači da Ebusco 2.2 može lako upravljati cijelom dnevnom smjenom bez potrebe za dopunom. Ebusco daje osmogodišnju garanciju na baterije.

Novi električni autobusi iz Saarlouisa dugi su 12.000 mm, široki 2.550 mm i visoki 3.250 mm. Mogu da prevezu 90 putnika i opremljeni su USB utičnicama. LED rasvjeta osigurava dobro osvjetljenje u putničkom prostoru, dok klima uređaj, električno grijanje i toplotna pumpa stvaraju ugodne uslove tokom vožnje. Ebusco 2.2 dugačak 12 metara ima masu bez tereta od 12.850 kg i dozvoljenu ukupnu masu od 19.500 kg. To odgovara nosivosti od 6.650 kg.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1871

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *