Njemački Gummersbach naručio Solarisove autobuse na vodik

Njemački prevoznik Oberbergische Verkehrgesellschaft (OVAG) naručio je 15 Solaris autobusa na vodik. Ova vozila će poboljšati vozni park javnog prevoza u njemačkom gradu Gummersbachu. Ovo je još jedan korak ka održivoj i ekološki prihvatljivoj mobilnosti na njemačkom tržištu, ostvaren kroz vozila marke Solaris. Ugovor će biti izvršen 2025. godine.

“Veliko interesovanje za Solaris autobuse na vodik potvrđuje globalne promene u urbanoj mobilnosti. Drago mi je što sve više gradova ulaže u održivi razvoj javnog prevoza, što je jedno od rijetkih oblasti koje su zaista spremne da ispune misiju emisione neutralnosti. I drago mi je da su vozila našeg brenda simbol ove promjene”, rekao je Olivier Michard, član Upravnog odbora Solarisa za prodaju i marketing.

Narudžba uključuje 15 autobusa na vodik Solaris Urbino 12 opremljenih modernim gorivim ćelijama ukupne snage 70 kW. Solaris autobusi na vodik će imati Solaris High Power baterije, koje podržavaju gorive ćelije tokom najveće potražnje za električnom energijom. Pogonska jedinica vozila će biti centralni elektromotor snage 160 kW. Naručeni autobusi na vodik Urbino grijat će se toplotnom pumpom.

Solaris Bus & Coach ostaje lider u isporuci inovativnih rješenja za e-mobilnost, s najširom paletom vozila bez emisija među svim proizvođačima u Evropi. Narudžbe za Solaris vozila na vodik stižu sa različitih evropskih tržišta, uključujući i Njemačku – posljednjih mjeseci proizvođač je dobio narudžbe za Urbino modele na vodik iz Frankfurta, Essena, Kelna i Gross-Geraua.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *