Zglobni električni Mercedes eCitaro G autobusi stižu u Holandiju

Share your love

Daimler Buses daje važan doprinos elektrifikaciji lokalnog javnog prevoza u Holandiji. Qbuzz i OV-biro Groningen Drenthe lokalne kompanije za javni prevoz odlučili su da kupe 35 Mercedes eCitaro G zglobnih autobusa sa potpuno električnim pogonom. Niskopodni električni autobusi od 18,13 metara koristit će se kako u gradskom saobraćaju na Qlink linijama tako i u regionalnom saobraćaju u holandskim provincijama Groningen i Drenthe.

Izvršni direktor iz Daimler Buses u Nijkerku, Joost van der Bijl, veoma je ponosan na ovu prvu veliku narudžbu za lokalni javni prevoz u Holandiji i drago mu je što će eCitaro sada biti zastupljen širom Zapadne Evrope: “Naši električni autobusi ispunjavaju najviše standarde kvaliteta. Oba naša klijenta će iskusiti koliko je ova obaveza zaista istinita. To nas ispunjava ponosom, a uvjeren sam da će nam se uskoro javiti još autobuskih operatera u vezi naših vozila.”

Daimler Buses će za dva operatera isporučiti ukupno 25 zglobnih autobusa eCitaro za regionalni transport i deset zglobnih autobusa eCitaro za holandske Qlink gradske tranzitne linije do 2026. godine. Zglobna vozila sa troja vrata imaju posljednju generaciju NMC 3 baterija kapaciteta od 490 kWh. Utičnica za vozilo nalazi se u zadnjem dijelu autobusa eCitaro namenjenih za regionalni transport. Pored opcije punjenja sa priključka, zglobni autobusi koji su predviđeni za rad na Qlink redovnim servisnim linijama opremljeni su i mogućnošću brzog punjenja strujnim kolektorom (pantografom) na krovu autobusa.

Novi zglobni autobusi za QBuzz i OV-biro Groningen Drenthe opremljeni su sistemima pomoći kao što je opcioni Sideguard Assist sa detekcijom pješaka. Standardna kontrola ugla skretanja (ATC) osigurava visok nivo stabilnosti, impresivnu upravljivost i praktično manevrisanje bez savijanja zadnjeg dijela, čak i kada je uključena brzina za vožnju unazad. Umjesto konvencionalnih vanjskih retrovizora s lijeve i desne strane, potpuno električna eCitaro G zglobna vozila opremljena su kamerama Mirror Cams. Ove skupne mjere značajno poboljšavaju sigurnost za cjelokupno okruženje oko novih zglobnih autobusa. “Biciklizam je veoma popularan u Holandiji, tako da je dodatna bezbjednost ovdje posebno važna”, istakao je Dirk Meppelink, menadžer ključnih klijenata za javni prevoz u Daimler Buses u Holandiji.

Sistem klimatizacije, koji radi sa toplotnom pumpom CO2 u eCitaro zglobnim autobusima, minimizira potrošnju energije i istovremeno pruža ugodnu, udobnu klimu u autobusu. “Rad je jednostavno zabavniji za vozače, a sigurnije je i ako im je radno mjesto ugodno i opremljeno visokokvalitetnom opremom. To je slučaj i s našim autobusima”, završio je Joost van der Bijl.

Share your love
Adnan Omerhodzic
Adnan Omerhodzic
Articles: 1841